Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Οι 5 καλύτερες σόμπες χαλαζία το 2024

Οι σόμπες χαλαζία κάνουν ελάχιστο θόρυβο και είναι πολύ αποδοτικές συσκευές θέρμανσης. Ωστόσο, με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, η επιλογή της καλύτερης σόμπας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τις πέντε καλύτερες σόμπες χαλαζία, καθώς επίσης και για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Καλύτερο συνολικά
4.8 / 5

Με μέγιστη απόδοση 2200 W και επιφάνεια κάλυψης μέχρι 30 m2, η σόμπα Princess AH-9320 θερμαίνει το χώρο σας γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι φορητή χάρη στους σωλήνες χαλαζία, τον ανεμιστήρα και τους τροχούς της.

Πλεονεκτήματα

 • Σε περίπτωση ανατροπής, θα κλείσει αυτόματα.
 • Έχει φιλικές προς το χρήστη ρυθμίσεις
 • Είναι σχεδιασμένη να είναι ελαφριά και φορητή

Μειονεκτήματα

 • Ορισμένα μοντέλα κάνουν θόρυβο.
Αναπληρωματικό
4.1 / 5

Η σόμπα IQ Ht-1471 διαθέτει λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης που αποτρέπει την υπερθέρμανση σε περίπτωση ανατροπής. Διαθέτει τέσσερις τροχούς, καθιστώντας τη φορητή και απλή στη μετακίνηση.

Πλεονεκτήματα

 • Η αυτόματη απενεργοποίηση και το προστατευτικό σύρμα αποτελούν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
 • Λογική τιμή
 • Ελαφριά και φορητή
 • Εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτική

Μειονεκτήματα

 • Είναι ακριβότερη σε σχέση με παρόμοια μοντέλα.
Η Καλύτερη Οικονομική Επιλογή
4.0 / 5

Η Cecotec Ready είναι μια σόμπα που μπορεί να θερμάνει αποτελεσματικά μέχρι 10 m2. Είναι ελαφριά και διαθέτει εργονομική λαβή που σας επιτρέπει να τη μετακινείτε εύκολα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.

Πλεονεκτήματα

 • Παράγει επαρκή θερμότητα
 • Διαθέτει ρυθμιζόμενο θερμοστάτη
 • Διαθέτει εργονομική λαβή για άνετη μετακίνηση

Μειονεκτήματα

 • Όταν φτάσει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, δεν σβήνει πάντα.
Καλύτερη για μικρά δωμάτια
4.4 / 5

Η σόμπα Samdan 400 χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία και θερμαίνει αποτελεσματικά έως και 22 m2. Το πλαίσιο της σόμπας κατασκευάζεται από μεταλλικά αντιθερμικά τοιχώματα, και έχει και βάση για επιτοίχια στήριξη.

Πλεονεκτήματα

 • Είναι πιο καλή για την υγεία σας αφού δεν χρειάζεται καύσιμα
 • Όταν χρησιμοποιείται σε μικρούς χώρους, είναι μια εξαιρετική και οικονομικά αποδοτική επιλογή.
 • Ζεσταίνει το δωμάτιο πιο γρήγορα από τις συμβατικές επιλογές θέρμανσης.

Μειονεκτήματα

 • Είναι ακριβή.
Καλύτερη για το μπάνιο
4.1 / 5

Η σόμπα Taurus 1200w έχει ρυθμιζόμενη γωνία για να την τοποθετήσετε ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου σας. Με βαθμό προστασίας IP 24, είναι ανθεκτική στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο.

Πλεονεκτήματα

 • Είναι οικονομικά αποδοτική
 • Θερμαίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά.
 • Είναι απλή στη χρήση, άρα ιδανική για ηλικιωμένους.

Μειονεκτήματα

 • Η συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές.

Ενημερώσεις περιεχομένου:

Σας εκτιμούμε ως πελάτη, γι’αυτό ενημερώνουμε συνεχώς τους καταλόγους των προϊόντων μας για να σας προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Να είστε βέβαιοι ότι έχουμε πρόσφατα επαληθεύσει τα κορυφαία μας προϊόντα.

Οδηγός αγοράς

σόμπες χαλαζία featured

Οι σόμπες χαλαζία γίνονται πιο δημοφιλείς καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα που έχουν σε σχέση με άλλες εναλλακτικές θέρμανσης. Επειδή μετατρέπουν σχεδόν όλη τους την ενέργεια σε θερμότητα, η τεχνολογία αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης.

Σε αυτή την ενότητα, θα μάθετε τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν οι σόμπες χαλαζία και τι να ψάξετε όταν επιλέγετε μια. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι μια σόμπα χαλαζία;

Μια σόμπα χαλαζία είναι μια ηλεκτρική σόμπα που παρέχει θερμότητα εκπέμποντας υπέρυθρη ακτινοβολία (IR). Οι σόμπες χαλαζία έχουν ποικίλα μεγέθη και στυλ, όπως σόμπες εσωτερικού χώρου, εξωτερικού χώρου, και βιομηχανικές σόμπες. Ονομάζεται σόμπα χαλαζία επειδή είναι κατασκευασμένη από χαλαζία, μια ανθεκτική στη θερμότητα ουσία που συγκρίνεται με το γυαλί. Μια σόμπα χαλαζία λειτουργεί παρόμοια με μια λάμπα παλιού τύπου. Η διαφορά είναι ότι θερμαίνεται πολύ περισσότερο και εκπέμπει υπέρυθρο αντί για ορατό φως.

Πώς λειτουργεί η θέρμανση με χαλαζία;

Η θέρμανση με χαλαζία, μερικές φορές γνωστή ως υπέρυθρη θέρμανση μικρού μήκους κύματος, είναι μια μορφή θέρμανσης με ακτινοβολία. Οι υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιούνται για τη άμεση θέρμανση επιφανειών με ακτινοβολία. Η υπέρυθρη ηλεκτρική ενέργεια ρέει σε ευθείες γραμμές από την πηγή θερμότητας Οι βελτιστοποιημένοι ανακλαστήρες εστιάζουν αυτή την ενέργεια σε συγκεκριμένα μοτίβα. Όπως το φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία κινείται προς τα έξω από την πηγή θερμότητας και διαχέεται με την πάροδο του χρόνου.

Η θέρμανση με χαλαζία λειτουργεί με το θερμαντικό στοιχείο να θερμαίνεται πολύ και τον σωλήνα χαλαζία να θερμαίνεται γρήγορα. Η θερμότητα απελευθερώνεται έξω από το σωλήνα όταν φθάνει στη σωστή θερμοκρασία. Το μήκος κύματος της θερμότητας που παράγεται από αυτή την τεχνική έχει καθοριστεί ότι είναι βέλτιστο για την ανθρώπινη υγεία. Επειδή το υπέρυθρο φάσμα βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός του φάσματος απορρόφησης του αέρα, η υπέρυθρη θερμότητα απορροφάται άμεσα από τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από τη σόμπα, ενώ πολύ λίγη θερμότητα απορροφάται από τον αέρα.

Πάνελ υπέρυθρων vs θέρμανση με χαλαζία

Οι σόμπες χαλαζία είναι διαφορετικές από τις υπέρυθρες σόμπες, καθώς είναι καλύτερες για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων. Περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως η πρόληψη υπερθέρμανσης και η πρόληψη ανατροπής.

Εδώ είναι οι διαφορές μεταξύ των υπέρυθρων πάνελ και της σόμπας χαλαζία.

Ο χαλαζίας χρησιμοποιείται για την εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε μια σόμπα χαλαζία. Από την άλλη, μια σόμπα υπερύθρων είναι αρκετά παρόμοια με μια σόμπα χαλαζία, με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιεί χαλαζία. Άλλα υλικά, όπως το ανθρακόνημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις σόμπες. Τα πάνελ υπερύθρων είναι επίσης διαθέσιμα για υπέρυθρες σόμπες. Αυτά τα πάνελ προσφέρουν μια πιο σύγχρονη εμφάνιση και είναι πιο ανθεκτικά.

Οι υπέρυθρες σόμπες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι σόμπες χαλαζία αναμένεται να διαρκέσουν μεταξύ 20.000 και 60.000 ωρών.

Οι σόμπες χαλαζία εκπέμπουν μια μικρή ποσότητα κόκκινου φωτός. Αντίθετα, τα υπέρυθρα πάνελ δεν εκπέμπουν φως.

Οι σόμπες χαλαζία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Δεν λειτουργούν καλά όταν υπάρχει αέρας, καθώς η θερμική τους απόδοση είναι ανεπαρκής.

Έχει σημασία το μέγεθος;

Όσον αφορά τις φορητές σόμπες, το μέγεθος της περιοχής που θα καλύψουν είναι πιο σημαντικό από το πραγματικό τους μέγεθος. Πολλές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν την περιοχή γύρω τους καθώς και παρέχουν συμπληρωματική θερμότητα στα δωμάτια όπου χρησιμοποιούνται. Οι σόμπες χαλαζία μπορούν να θερμάνουν ολόκληρους χώρους και χώρους εργασίας, ενώ οι υπέρυθρες σόμπες θερμαίνουν μόνο τα πράγματα με τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή.

Αγοράστε μια σόμπα χαλαζία που είναι ιδανική για το μέγεθος του χώρου σας. Η ισχύς της σόμπας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του κατάλληλου μεγέθους. Σαν γενική κατευθυντήρια γραμμή, να θυμάστε ότι για κάθε τετραγωνικό μέτρο δαπέδου, θα χρειαστείτε περίπου 100 Watt θερμαντικής ισχύος.

Τύποι σόμπας χαλαζία

Οι σόμπες χαλαζία διατίθενται σε διάφορες μορφές και στυλ. Δείτε παρακάτω τα είδη σόμπας χαλαζία.

Επιτραπέζια σόμπα

Στις κρύες νύχτες, οι επιτραπέζιες σόμπες προορίζονται για να τοποθετούνται στο τραπέζι σας ή σε μια παρόμοια επιφάνεια και να σας θερμαίνουν. Μπορούν να τροφοδοτούνται από προπάνιο, ηλεκτρική ενέργεια, ή βιοκαύσιμα και έρχονται σε διάφορες μορφές. Εάν έχετε ένα μικρό αίθριο ή μια μικρή αυλή, οι επιτραπέζιες σόμπες είναι εξαιρετική επιλογή. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και του χαμηλού βάρους τους, είναι απλές στη χρήση, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Φορητή σόμπα

Όταν το κύριο σύστημα θέρμανσης είναι ανεπαρκές ή είναι πολύ ακριβό να εγκαταστήσετε ή να χρησιμοποιήσετε την κεντρική θέρμανση, χρησιμοποιούνται συχνά φορητές σόμπες. Αν θέλετε απλώς να θερμάνετε μια περιοχή ή να συμπληρώσετε τη θέρμανση σε ένα δωμάτιο, αυτή η σόμπα είναι η ιδανική επιλογή. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία των δωματίων στα οποία συχνάζουν άτομα που είναι ευαίσθητα στο κρύο, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, χωρίς να χρειαστεί να θερμάνουν ολόκληρο το σπίτι.

Σόμπες σε στυλ τζακιού

Σόμπες σε στυλ τζακιού

Οι σόμπες σε στυλ τζακιού βελτιώνουν την απόδοση ενός τζακιού και, ως εκ τούτου, την ποσότητα θερμότητας που διαχέεται από το τζάκι στο σπίτι. Λειτουργούν μεταδίδοντας αέρα σε μεταλλικούς σωλήνες εναλλάκτη θερμότητας, οι οποίοι στη συνέχεια θερμαίνονται από κάρβουνα ή/και φωτιά. Παίρνουν κρύο αέρα από το πάτωμα και τον επιστρέφουν ζεστό στο σπίτι σας. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα ενός παραδοσιακού τζακιού συμπληρώνεται από αγώγιμη θέρμανση και θερμοσυναγωγή.

Τι να ψάξετε όταν αγοράζετε σόμπα χαλαζία;

Στην αγορά, πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν διάφορες σόμπες χαλαζία. Κατά συνέπεια, αν δεν έχετε εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, η επιλογή της σωστής σόμπας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Ευτυχώς, σας έχουμε περιγράψει τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά μιας σόμπας χαλαζία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Υλικά

Το σύρμα βολφραμίου, το οποίο τυλίγεται για να προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια, είναι το πιο συχνό υλικό που χρησιμοποιείται στα νήματα σόμπας χαλαζία. Ο άνθρακας, καθώς και ο σίδηρος, το χρώμιο και τα κράματα αλουμινίου, είναι εναλλακτικά υλικά χαμηλής θερμοκρασίας για το βολφράμιο. Ενώ τα νήματα άνθρακα είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν, είναι γνωστό ότι θερμαίνονται πολύ γρήγορα. Συνήθως, χρησιμοποιείται μια χρυσή επίστρωση στο σωλήνα χαλαζία των βιομηχανικών σομπών χαλαζία για να αντανακλά την υπέρυθρη ενέργεια και να την κατευθύνει προς το μέρος που πρόκειται να θερμανθεί.

Θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης, που συνήθως εμφανίζεται σε ψηφιακή οθόνη (ή ως διακόπτης), εξασφαλίζει ότι ο σόμπα σας φτάνει και διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία. Οι θερμοστάτες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ποσότητας θερμότητας που παράγεται. Χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των σομπών σε βεράντες, υπόστεγα και άλλους κλειστούς εξωτερικούς χώρους.

Φορητότητα

Όταν μιλάμε για σόμπες χαλαζία, η φορητότητα είναι απαραίτητη. Η προσθήκη τροχών ή χειρολαβών στη σόμπα δωματίου σας καθιστά τη μετακίνησή της παιχνιδάκι. Οι φορητές σόμπες χαλαζία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές θέσεις.

Μήκος καλωδίου

Το μήκος του καλωδίου είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι σόμπες χαλαζία μπορεί να είναι φορητές ή εγκατεστημένες σε μόνιμες θέσεις. Όταν τις τοποθετείτε σε σταθερή θέση, το καλώδιο πρέπει να έχει επαρκές μήκος για να φτάσει στην πρίζα. Ωστόσο, όταν αγοράζετε φορητή μονάδα, πρέπει να σκεφτείτε πόσο μακρύ πρέπει να είναι το καλώδιο έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στις απαιτούμενες θέσεις.

Ρύθμιση θερμότητας

Η ρύθμιση της θερμότητας σας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία όταν πρόκειται να θερμάνετε περιοχές διαφόρων μεγεθών. Η ευελιξία της σόμπας ενισχύεται από τις πολλές ρυθμίσεις θέρμανσης, που της επιτρέπουν να χρησιμοποιείται σε διάφορες θερμοκρασίες.

Ανεμιστήρας

Οι σόμπες χαλαζία έχουν ένα στοιχείο χαλαζία που θερμαίνεται μέχρι τους 980 βαθμούς Κελσίου και εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Ωστόσο, δεδομένου ότι θερμαίνεται ο αέρας, το στοιχείο αυτό σπαταλά περίπου το 10% της ενέργειας του. Ο ζεστός αέρας διοχετεύεται στο δωμάτιο από έναν ανεμιστήρα, ο οποίος σας επιτρέπει να νιώσετε την ακτινοβολία θέρμανσης και τον ζεστό αέρα.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε χαλαζία για θέρμανση;

Η θέρμανση χαλαζία είναι εντελώς ακίνδυνη. Αυτό οφείλεται στην πρόληψη υπερθέρμανσης που διαθέτει, η οποία εξασφαλίζει ότι οι σόμπες χαλαζία δεν υπερθερμαίνονται. Η πρόληψη ανατροπής εγγυάται ότι η σόμπα θα απενεργοποιείται αν πέσει.

Για περισσότερη ασφάλεια, κρατήστε τις σόμπες υπέρυθρων τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από εύφλεκτα υλικά. Ο κύριος όγκος του σώματος της σόμπας παραμένει δροσερός και δεν αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Ενώ πιστεύεται ότι οι υπέρυθρες σόμπες εκπέμπουν επιβλαβή ακτινοβολία, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα υπέρυθρα φωτόνια χωρίς υπεριώδες φως είναι επιβλαβή.

Σύμφωνα με το Infrared Heater Safety Council (IHSC), οι υπέρυθρες σόμπες πρέπει τοποθετούνται μακριά από εύφλεκτα υλικά, όπως χαρτί, ξύλο, και υφάσματα.

Μια σόμπα χαλαζία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Προστασία ανατροπής

Οι περισσότερες σόμπες χαλαζία είναι εξοπλισμένες με ασφάλεια ανατροπής. Αυτό σημαίνει ότι αν πέσουν, θα κλείσουν αυτόματα. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη όταν η σόμπα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς είναι πιο πιθανό να σκοντάψετε π.χ. πηγαίνοντας τουαλέτα.

Πρόληψη υπερθέρμανσης

Η αυτόματη απενεργοποίηση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό ασφαλείας μιας σόμπας που θερμαίνεται πολύ, όπως μια σόμπα χαλαζία. Όταν το στοιχείο θέρμανσης γίνει πολύ ζεστό, αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι η σόμπα θα σβήσει.

Προστατευτικό πλέγμα

Το μπροστινό μέρος των περισσότερων σομπών έχει ένα πλέγμα ασφαλείας. Ελέγξτε αν οι σχάρες είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους για να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια παρουσία παιδιών και κατοικιδίων. Δεν πρέπει να αγοράσετε μια σόμπα χαλαζία χωρίς το προστατευτικό της πλέγμα επειδή είναι αυτό που εμποδίζει την άμεση επαφή με το θερμαντικό στοιχείο, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκαυμάτων από την άμεση επαφή με τη σόμπα.

Συμβουλές ασφαλείας κατά τη χρήση σόμπας χαλαζία

Ακολουθούν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε κατά τη χρήση σόμπας χαλαζία.

 • Το καλώδιο τροφοδοσίας πρέπει να μένει ασφαλές: Ξέρετε ποια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πυρκαγιάς στο σπίτι; Είναι τα κατεστραμμένα ή αλλοιωμένα καλώδια. Βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο δεν τεντώνεται σε ολόκληρο το δωμάτιο.
 • Κρατήστε το μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδιά σας: Τα πηνία μιας σόμπας υπέρυθρων μπορεί να θερμανθούν πολύ. Αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, συνιστάται να αγοράσετε μια επιτοίχια σόμπα ή μια σόμπα με κρύο εξωτερικό περίβλημα.
 • Ελέγξτε αν έχει μέτρα ασφαλείας: Βεβαιωθείτε ότι κάθε μοντέλο σόμπας χαλαζία πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μέτρα ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν την πρόληψη ανατροπής και την πρόληψη υπερθέρμανσης.

Συμπέρασμα

Όλες οι σόμπες χαλαζία στην παραπάνω λίστα έχουν ενημερωθεί και περιγραφεί μετά από προσεκτική εξέταση των χαρακτηριστικών και του κόστους τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την ασφάλεια, τα υλικά, την αποτελεσματικότητα και τη φορητότητα μιας σόμπας χαλαζία πριν την αγοράσετε.

Back to top button