Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Τα 5 Καλύτερα πλυντήριο πιάτων 2024

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Όμως λίγοι μπορούν να πουν το ίδιο για αυτό που ακολουθεί. Μόλις φάτε το νόστιμο φαγητό, ο απεχθής σωρός από πιάτα και κατσαρόλες στο νεροχύτη μπορεί εύκολα να χαλάσει την ατμόσφαιρα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι πολύ έξυπνες εφευρέσεις που μειώνουν το χρόνο που σπαταλάτε στις δουλειές του σπιτιού. Είναι αθόρυβα, οικονομικά και θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν τα πιάτα σας. Επιπλέον, θα σώσουν τα χέρια, τη μέση και το γάμο σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα πλυντήρια πιάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και γιατί.

Καλύτερο συνολικά
5.0 / 5

Το πλυντήριο πιάτων BOSCH SMS6ECI03E τα κάνει όλα. Καθαρίζει και στεγνώνει τα πιάτα πολύ αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την υψηλή βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης και την καλή τιμή που διαθέτει.

Πλεονεκτήματα

 • Εξαιρετική τεχνολογία στεγνώματος
 • Αψεγάδιαστη λάμψη
 • Ποιότητα, ανθεκτικό σχέδιο
 • Ρυθμιζόμενο ύψος καλαθιού
 • Μεγάλο καλάθι για μαχαιροπίρουνα

Μειονεκτήματα

 • Μεγάλο σε διάρκεια πρόγραμμα eco που διαρκεί 4,5 ώρες
 • Ο πίνακας ελέγχου είναι στα Αγγλικά
Το καλύτερο premium
5.0 / 5

Το πλυντήριο πιάτων της Miele παρέχει premium ποιότητα σε premium τιμή. Αλλά αν ψάχνετε για ένα κορυφαίο πλυντήριο πιάτων που είναι εξαιρετικά αθόρυβο και αποτελεσματικό, το G 7510 SCI είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Πλεονεκτήματα

 • Πλύση χαμηλού κόστους με το σύστημα AutoDos
 • Εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία με επίπεδο θορύβου 38 dB
 • 12 προγράμματα – κατάλληλα για κάθε ανάγκη
 • Τέλεια εφαρμογή για όλα τα πιάτα με σχεδιασμό
 • FlexLine και αντιολισθητικές επιφάνειες
 • Πίνακας ελέγχου στο εξωτερικό της μηχανής

Μειονεκτήματα

 • Ακριβό
Η καλύτερη προσιτή επιλογή
4.2 / 5

Το Pitsos είναι ένα οικονομικό πλυντήριο πιάτων με απλό και εύχρηστο σχεδιασμό. Είναι προσιτό και συνδυάζει έξυπνες λειτουργίες και επιλογές προγραμμάτων, με αποδοτικές και ασφαλείς για παιδιά λειτουργίες.

Πλεονεκτήματα

 • Επιπλέον υποστήριξη για μικρότερα αντικείμενα
 • Αισθητήρας φορτίου
 • Ευρύχωρο – 12 σετ πιάτων
 • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα
 • Έξυπνη λειτουργία μέσω της εφαρμογής HomeConnect

Μειονεκτήματα

 • Θορυβώδες
Το καλύτερο για μεγάλες οικογένειες
4.4 / 5

Το Siemens SN63EX14CE έχει μεγάλη χωρητικότητα για κάθε νοικοκυριό, με πολλαπλά προγράμματα, έξυπνες λειτουργίες και εγκατάσταση μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Είναι πολύ αποδοτικό για το μέγεθός του και ανήκει στην ενεργειακή τάξη C.

Πλεονεκτήματα

 • Ρυθμιζόμενα καλάθια
 • Μεγάλη χωρητικότητα – 13 σετ πιάτων
 • Εύχρηστο
 • Έξυπνη λειτουργία μέσω της εφαρμογής HomeConnect
 • Εύκολη τοποθέτηση

Μειονεκτήματα

 • Δεν έχει κλείδωμα ασφαλείας
 • Αρκετά μεγάλο σε διάρκεια πρόγραμμα eco
Το καλύτερο για αθόρυβες λειτουργίες
4.0 / 5

Αυτό το αυτόνομο πλυντήριο πιάτων έχει 8 προγράμματα, όπως το eco και το 6th sense, για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Διαθέτει ρυθμιζόμενο καλάθι Lift-Up για να πλύνετε μεγαλύτερα αντικείμενα ή ποτήρια κρασιού.

Πλεονεκτήματα

 • Οικονομική κατανάλωση ενέργειας και νερού
 • Αθόρυβο πλυντήριο πιάτων
 • Εξαιρετικός καθαρισμός
 • Ευρύχωρο – 10 σετ πιάτων
 • Πολλαπλά προγράμματα

Μειονεκτήματα

 • Το συρτάρι για τα μαχαιροπίρουνα θα μπορούσε να είναι πιο εύχρηστο
 • Δεν έχει άριστα αποτελέσματα στεγνώματος

Ενημερώσεις περιεχομένου:

Ενημερώνουμε συνεχώς τους καταλόγους των προϊόντων μας για να σας παρέχουμε τα πιο πρόσφατα μοντέλα στις καλύτερες τιμές, για να είστε βέβαιοι ότι επιλέγετε τα πιο ποιοτικά προϊόντα.

Οδηγός Αγοράς Πλυντηρίων Πιάτων

Πλυντήρια Πιάτων
Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι πιο έξυπνα και πιο πλούσια σε χαρακτηριστικά από ποτέ. Μπορούν να διαρκέσουν για 6 έως 10 χρόνια. Πως μπορείτε όμως να διαλέξετε μεταξύ των αμέτρητων μοντέλων; Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων και εξηγούμε τον τρόπο που μπορείτε να συγκρίνετε τα πλυντήρια πιάτων και τις προδιαγραφές τους.

Τύποι Πλυντηρίων Πιάτων

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε πλυντήριο πιάτων, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε μερικά πράγματα. Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε; Πόσοι άνθρωποι συγκεντρώνονται συνήθως στο τραπέζι σας; Πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το πλυντήριο πιάτων;

Αυτά τα ερωτήματα έχουν σημασία επειδή τα παραδοσιακά ενσωματωμένα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων δεν είναι η μόνη επιλογή στην αγορά. Ενώ μπορεί να είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, υπάρχουν άλλες συσκευές που μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα.
Τα ενσωματωμένα πλυντήρια πιάτων έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Απαιτούν μια ανεξάρτητη σύνδεση με τα υδραυλικά σας και συνήθως μπορούν να χωρέσουν 12-15 σερβίτσια. Οι τυπικές διαστάσεις είναι περίπου 80 x 60 x 55-60cm, αλλά μερικά μοντέλα είναι ψηλότερα.

Τα ανεξάρτητα πλυντήρια πιάτων μοιάζουν με τα ενσωματωμένα, αλλά δεν χρειάζεται να στηρίζονται από ντουλάπια και μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε υπάρχει παροχή νερού και αποχέτευση.

Τα εντοιχιζόμενα (ή πλήρως εντοιχιζόμενα) πλυντήρια πιάτων έχουν παρόμοιο μέγεθος. Η κύρια διαφορά είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε το ντουλάπι στην πόρτα για να ταιριάζει με τα υπόλοιπα έπιπλα. Ο πίνακας ελέγχου είναι συνήθως κρυμμένος στο πάνω μέρος της πόρτας (μερικές φορές χρησιμοποιείται ο όρος πλυντήρια πιάτων “top-control”). Κάποιοι προτιμούν να φαίνεται ο πίνακας ελέγχου, καθώς εμφανίζει τον υπολειπόμενο χρόνο λειτουργίας. Αν και εσείς το προτιμάτε, επιλέξτε ένα ημι-εντοιχιζόμενο πλυντήριο πιάτων. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ενσωματωμένων και πλήρως εντοιχιζόμενων μοντέλων. Μπορείτε να προσαρμόσετε το μπροστινό πάνελ. Ωστόσο, είναι χαμηλότερο και έχει ορατό τον πίνακα ελέγχου και την οθόνη.

Τα πλυντήρια πιάτων με συρτάρι είναι λιγότερο συχνά αλλά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Είναι διαθέσιμα σε μονές και διπλές μονάδες, σας δίνουν ευελιξία στην εγκατάσταση και μπορείτε να τα ανοίξετε σαν συρτάρι για να τα φορτώσετε ευκολότερα.

Αν έχετε περιορισμένο χώρο κάτω από τα ντουλάπια σας, ένα πλυντήριο πιάτων τύπου slimline είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Αυτά τα στενότερα μοντέλα συνήθως είναι περίπου 45cm σε πλάτος και μπορούν να χωρέσουν περίπου 8-10 σερβίτσια. Τα περισσότερα slimline πλυντήρια πιάτων έχουν λίγες λειτουργίες. Για αυτό το λόγο τα συνιστούμε μόνο αν ο χώρος είναι όντως ζήτημα.

Τα φορητά πλυντήρια πιάτων είναι μια άλλη επιλογή για όσους έχουν περιορισμένο χώρο στην κουζίνα. Έχουν τροχούς και μπορούν να ξεδιπλωθούν γρήγορα από ένα ντουλάπι. Δεν απαιτούν περίπλοκη εγκατάσταση.

Τέλος, τα πλυντήρια πιάτων πάγκου είναι μια επιλογή για νοικοκυριά 1-2 ατόμων που δυσκολεύονται να γεμίσουν ένα κανονικό μοντέλο. Τα μοντέλα πάγκου που έχουν μόνο ένα ράφι είναι συνήθως 6 θέσεων. Όπως συμβαίνει με τα φορητά πλυντήρια, μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα πλυντήριο πιάτων πάγκου με ένα νεροχύτη.

Ανάγνωση Ενεργειακών Ετικετών

Στην ΕΕ, όλα τα πλυντήρια πιάτων λαμβάνουν μια ενεργειακή κλάση από το A+++ ως στο D, με το A+++ να είναι το πιο οικονομικό. Ωστόσο, το Μάρτιο του 2021 εισήχθησαν νέες ενεργειακές ετικέτες με κλάσεις από το Α έως το G. Τα μεγαλύτερα μοντέλα έχουν γενικά υψηλότερη βαθμολογία. Για να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας έχει τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, θυμηθείτε να την φορτώσετε πλήρως πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο πλύσης.

Η ετικέτα παρέχει επίσης χρήσιμες εκτιμήσεις για το ετήσιο νερό (λίτρα/έτος) και την ενέργεια (kWh/έτος) που καταναλώνεται. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε 280 τυπικούς κύκλους. Ο πολλαπλασιασμός τους με το κόστος ενέργειας ανά kWh και το κόστος νερού ανά λίτρο στην περιοχή σας θα σας δώσει μια ιδέα για το συνολικό κόστος χρήσης του πλυντηρίου. Μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον αριθμό χρησιμοποιώντας κυρίως το πρόγραμμα Eco.

Ακόμα κι έτσι, μοντέλα παρόμοιας κατανάλωσης μπορεί να έχουν διαφορετική χωρητικότητα. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιείται μια πιο ενιαία κλίμακα, που είναι ο αριθμός θέσεων. Ο αριθμός θέσεων είναι το σύνολο πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων που χρησιμοποιεί ένα άτομο. Μια θέση περιλαμβάνει ένα πιάτο φαγητού, ένα πιάτο επιδορπίου, ένα ποτήρι, ένα μπολ σούπας, ένα φλιτζάνι τσαγιού/καφέ με το πιατάκι του και μαχαιροπίρουνα. Ένα μεγάλο πλυντήριο πιάτων 12 έως 14 θέσεων είναι ιδανικό για μια οικογένεια 4 έως 6 ατόμων. Οι μικρότερες οικογένειες μπορούν να εξυπηρετηθούν άνετα με μια συσκευή 8 έως 10 θέσεων, και ζευγάρια ή νοικοκυριά ενός ατόμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή μόνο 6 θέσεων.

Όπως γίνεται με την ενεργειακή απόδοση, η απόδοση στεγνώματος βαθμολογείται σε κλάσεις. Οι ενεργειακές κλάσεις ξεκινάνε από το Α ως το G και δείχνουν πόσο αποτελεσματικό είναι το στέγνωμα του κάθε μοντέλου. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων αφήνουν μερικές σταγόνες νερού. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει να σκουπίζετε τα πιάτα σας αφού τα αφαιρέσετε από το πλυντήριο πιάτων, αναζητήστε ένα μοντέλο με βαθμολογία Α.

Η ενεργειακή ετικέτα θα σας ενημερώσει επίσης για τις εκπομπές θορύβου. Ενώ τα παλιότερα μοντέλα έφταναν τα 80 dB, τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων φτάνουν ακόμη και τα 40 dB. Οτιδήποτε κάτω από 45 dB θεωρείται εξαιρετικά αθόρυβο και δεν θα σας ενοχλήσει ακόμα κι αν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο. Τα μοντέλα κάτω των 50 dB είναι επίσης σχετικά σιωπηλά και πιθανότατα δεν θα ακούγονται από το διπλανό δωμάτιο.

Ευπρόσδεκτα Χαρακτηριστικά

Ενώ η ενεργειακή ετικέτα θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το αν ένα συγκεκριμένο πλυντήριο πιάτων αξίζει να το λάβετε υπόψη, πιθανότατα θα καταλήξετε σε διάφορα μοντέλα παρόμοιων προδιαγραφών. Το επόμενο βήμα είναι να δείτε ποιες επιπλέον λειτουργίες έχουν αυτές οι συσκευές. Σε αυτή την ενότητα, έχουμε καταγράψει και εξηγήσει τα πιο συχνά χαρακτηριστικά που έχουν τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων.

Αντιπλημμυρική προστασία – συχνά ονομάζεται AquaStop, αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει ότι το πλυντήριο πιάτων θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει διαρροές, να αποστραγγίσει το νερό και να διακόψει τη λειτουργία του πριν γίνει σημαντική ζημιά.

Κλείδωμα ασφαλείας για παιδιά – αν το πλυντήριο πιάτων έχει πίνακα ελέγχου στο μπροστινό μέρος, συνιστάται να το κρατήσετε μακριά από τα χέρια των μικρών παιδιών. Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Ανοξείδωτο καλάθι – τα φθηνότερα μοντέλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πλαστικά, αλλά δεν τα συνιστούμε. Τα καλάθια από ανοξείδωτο ατσάλι διαρκούν περισσότερο και προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση και στέγνωμα.

Ρυθμιζόμενα ράφια – ορισμένα πλυντήρια πιάτων έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης των ραφιών. Αυτό είναι πολύ βολικό, καθώς μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον χώρο για μεγάλα πιάτα.

Αναδιπλούμενα κλιπ – αυτή είναι μια άλλη επιλογή για επιπλέον χώρο για μεγαλύτερα αντικείμενα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μερικά καλάθια επιτρέπουν την αναδίπλωση των κλιπ.

Καθυστερημένη έναρξη – τα περισσότερα μοντέλα έχουν χρονοδιακόπτη που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την έναρξη του πλυντηρίου πιάτων.

Συρτάρι για τα μαχαιροπίρουνα – τα πολυτελή μοντέλα έχουν συχνά ένα δίσκο που είναι τοποθετημένος πάνω από τα άλλα δύο ράφια. Το συρτάρι καθαρίζει τα μαχαιροπίρουνα σας καλύτερα και ελευθερώνει χώρο για αντικείμενα στα κάτω ράφια.

Αισθητήρας πλύσης – μερικές φορές ονομάζεται και “fuzzy logic”, αυτό το χαρακτηριστικό εντοπίζεται σε πιο προηγμένα πλυντήρια πιάτων. Ειδικοί αισθητήρες μετρούν πόσο λερωμένα είναι τα πιάτα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και το μήκος του κύκλου αναλόγως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθαρότερα πιάτα, ενώ αποτρέπεται η σπατάλη νερού και ενέργειας.

Αυτόματο στέγνωμα ανοιχτής πόρτας – Ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να ανοίγετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων μόλις τελειώσει η πλύση, για να αφήσετε τα αντικείμενα να στεγνώσουν. Ορισμένα μοντέλα θα το κάνουν για εσάς.

Γυαλιστικό και αλάτι – Χρειάζεστε αλάτι για να προστατεύσετε το μηχάνημα από τα άλατα, ενώ το γυαλιστικό στεγνώνει τα πιάτα χωρίς κηλίδες και γραμμές. Πολλά πλυντήρια πιάτων έχουν δείκτες που προειδοποιούν εκ των προτέρων όταν απαιτείται ανανέωση.

Έξυπνες λειτουργίες – Ορισμένα πλυντήρια πιάτων συνδέονται σε Wi-Fi και μπορείτε να τα ελέγξετε εξ αποστάσεως. Άλλες πιθανές έξυπνες λειτουργίες περιλαμβάνουν τη λήψη επιπλέον προγραμμάτων, τη ρύθμιση της έντασης πλύσης και τη διάγνωση όταν υπάρχει σφάλμα.

Ειδικοί πίδακες – Κάποιοι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα με ειδικούς πίδακες για το πλύσιμο μπουκαλιών. Αν πρέπει να καθαρίζετε συχνά τέτοιου είδους αντικείμενα, αυτή η λειτουργία μπορεί να είναι βολική για εσάς.

Θήκες ποτηριών – Τα περισσότερα μοντέλα έχουν κάποια υποδοχή για τα ποτήρια σας. Ωστόσο, ορισμένα έχουν ειδικά ράφια που ασφαλίζουν το στέλεχος του ποτηριού, προσθέτοντας επιπλέον προστασία.

Πλενόμενα φίλτρα – Τα παλιά πλυντήρια πιάτων ήταν τόσο δυνατά επειδή είχαν ενσωματωμένο ένα μύλο τροφίμων (που θα το βρείτε επίσης με την ονομασία “masticator”). Σήμερα, τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν φίλτρα στα οποία μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση. Μπορείτε μέσα σε λίγα λεπτά να αφαιρέσετε, να ξεπλύνετε και να επανατοποθετήσετε το φίλτρο.

Τι Γίνεται Με Όλα Αυτά Τα Προγράμματα;

Τα απλούστερα πλυντήρια πιάτων έχουν συνήθως 3 έως 6 προγράμματα, τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν περισσότερα. Ενώ οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζονται πολλές επιλογές, κάποιες φορές μπορεί να σας βολέψουν κάποια επιπλέον προγράμματα. Ακολουθεί μια λίστα προγραμμάτων που θα βρείτε συχνά στα πλυντήρια πιάτων και που χρησιμεύουν.

Κανονικό πρόγραμμα – Αυτός είναι ο προεπιλεγμένος κύκλος για τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων, και συνήθως πλένει στους 60-65 °C. Προορίζεται για ένα πλήρες φορτίο πιάτων που περιέχει σκεύη που είναι σε φυσιολογικό βαθμό λερωμένα. Η κατανάλωση ενέργειας και νερού, καθώς και τα επίπεδα θορύβου, συνήθως μετριούνται κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου.

Πρόγραμμα Eco – Χρησιμοποιεί λιγότερο νερό και λειτουργεί καλύτερα σε ελαφρώς λερωμένα αντικείμενα. Συνήθως πλένει σε θερμοκρασία 50-55 °C και ο χρόνος λειτουργίας μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το τυπικό πρόγραμμα.

Γρήγορο ή Express πρόγραμμα – Αυτός ο κύκλος είναι βολικός για τον γρήγορο καθαρισμό ελαφρώς λερωμένων πιάτων ή μικρότερων φορτίων. Ορισμένα μοντέλα έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα, ενώ άλλα έχουν την επιλογή να μικρύνετε τον κύκλο.

Αυτόματο πρόγραμμα – Συνήθως θα το βρείτε σε πολυτελή πλυντήρια πιάτων, αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιεί αισθητήρες. Προσαρμόζει το χρόνο του κύκλου σε κάθε φορτίο με βάση το πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα.

Έντονο ή Βαρύ πρόγραμμα – Αυτοί οι κύκλοι λειτουργούν με υψηλότερη θερμοκρασία και είναι κατάλληλοι για πιάτα που έχουν αποξηραμένο φαγητό πάνω τους. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, να προτιμάτε τα προγράμματα Κανονικό/Eco/Αυτόματο.

Πρόγραμμα υγιεινής – Αυτή είναι μια άλλη λειτουργία υψηλής θερμοκρασίας, ιδανική για αντικείμενα που χρειάζονται αποστείρωση, όπως για παράδειγμα μπιμπερό. Τα προγράμματα υψηλής θερμοκρασίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση του πλυντηρίου πιάτων.

Πρόγραμμα για ευαίσθητα – Χρησιμοποιεί χαμηλή πίεση και θερμοκρασία νερού και συνίσταται για τα πιο εύθραυστα πιάτα.

Μόνο Ξέπλυμα – Είναι ένας τρόπος για να καθαρίσετε γρήγορα τα πιάτα που δεν θέλουν επιμελές πλύσιμο.

Μισό Φορτίο – Αν δυσκολεύεστε να γεμίσετε το πλυντήριο πιάτων, αναζητήστε ένα μοντέλο που έχει την επιλογή μισού φορτίου που μειώνει τη χρήση νερού πλένοντας αντικείμενα είτε στο επάνω είτε στο κάτω ράφι.

Συχνά διλήμματα όταν αγοράζετε πλυντήριο πιάτων

Ενώ τα πλυντήρια πιάτων δεν είναι μυθικά τέρατα, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και τη σωστή χρήση τους. Αποφασίσαμε να καταρρίψουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για να σας είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σωστά.

Πρώτα η Οικονομία

Ένας πολύ συνηθισμένος μύθος μεταξύ των ατόμων που διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πλυντήρια πιάτων είναι ότι αυτές οι συσκευές σπαταλούν νερό. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλυντήρια πιάτων έχουν χαμηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 9 φορές λιγότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι. Αν χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο, προτιμάτε το πρόγραμμα Eco και δεν ξεπλένετε τα πιάτα στο χέρι, θα παρατηρήσετε ότι ο λογαριασμός του νερού σας θα μειωθεί.

Να ξεπλένει κανείς ή να μην ξεπλένει, ιδού η απορία

Τα παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων ίσως χρειάζονταν το ξέπλυμα. Όμως τα σύγχρονα πλυντήρια είναι αρκετά ισχυρά και ανεξάρτητα και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βρωμιές χωρίς βοήθεια. Αν χρησιμοποιείτε αυτόματα προγράμματα, η πρόπλυση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πλυντήριο πιάτων σας να μην υπολογίζει πόσο λερωμένα είναι τα πιάτα και να κόβει τον κύκλο νωρίς.

Φόρτωση

Αν γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων με λάθος τρόπο, όχι μόνο θα έχετε πιάτα που δεν έχουν καθαριστεί σωστά, αλλά μπορεί και να κάνετε ζημιά σε πιο ευαίσθητα αντικείμενα. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε τα πάντα για το πλυντήριο πιάτων σας είναι να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης. Ακολουθούν μερικές σοφές συμβουλές για τα πλυντήρια πιάτων:

 • Μην τοποθετείτε παραπάνω από ένα πιάτο σε μια υποδοχή ή αντικείμενα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν θα καθαριστούν ή δεν θα στεγνώσουν σωστά.
 • Οι κούπες, τα ποτήρια, τα μικρά μπολ και τα πλαστικά αντικείμενα πρέπει πάντα να πηγαίνουν στο πάνω ράφι, ενώ τα μεγαλύτερα αντικείμενα ανήκουν στο κάτω ράφι.
 • Όταν βάζετε μεγαλύτερα πιάτα ή κατσαρόλες, ελέγξτε ότι δεν εμποδίζουν τους πίδακες νερού.

Θυμηθείτε να πλύνετε το πλυντήριο

Κάθε 3 έως 6 μήνες βάλτε τον κύκλο συντήρησης χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων για να απαλλαγείτε από λίπη, κατάλοιπα σαπουνιού και άλατα. Τα νεότερα μοντέλα θα σας το υπενθυμίσουν αυτόματα. Η συχνότητα της συντήρησης θα εξαρτηθεί επίσης από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σας. Ελέγξτε το εγχειρίδιο για συστάσεις. Αν το μοντέλο σας δεν διαθέτει ειδικό πρόγραμμα συντήρησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κύκλο υψηλότερης θερμοκρασίας. Το φίλτρο πλυντηρίου πιάτων χρειάζεται επίσης καθαρισμό. Μπορείτε να το ξεπλύνετε σε τρεχούμενο νερό ή ακόμα και να το τρίψετε με μια μαλακή βούρτσα και απορρυπαντικό πιάτων.

Back to top button