Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Οι καλύτερες τηλεοράσεις 2024

Η τηλεόραση είναι τεχνολογία που καθόρισε τον 20ο αιώνα. Έχοντας εφευρεθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, πουλήθηκε για πρώτη φορά στο εμπόριο τη δεκαετία του 1920 – πριν από εκατό χρόνια.

Σε αυτά τα χρόνια, οι τηλεοράσεις έχουν υποστεί πολλές αλλαγές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τα τελευταία 20-30 χρόνια, που οι νεότερες τεχνολογίες συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όριά τους. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι, αλλά αρκετά διαφορετικοί τύποι τηλεοράσεων για να διαλέξετε, οπότε θα αναλύσουμε τις περισσότερες από τις διαφορές τους εδώ. Μέχρι το τέλος, θα βρείτε την καλύτερη τηλεόραση για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι τηλεοράσεων

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι τηλεοράσεις είχαν έναν κύριο τύπο – την τηλεόραση καθοδικού σωλήνα. Από εκεί προέρχεται και το παλιό ψευδώνυμο της «The tube» (tube = σωλήνας). Τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες, ωστόσο, εμφανίστηκαν αρκετοί νέοι τύποι τηλεοράσεων με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προβολής. Μεγαλύτερες, πιο επίπεδες και με πιο ζωντανά χρώματα, αυτές οι νέες τηλεοράσεις προσφέρουν καλύτερη ποιότητα προβολής από τις παλιές. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες;

Άμεσης Προβολής ή Τηλεόραση Καθοδικού Σωλήνα

Οι κλασικές τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αυτές τις μέρες, καθώς δεν κατασκευάζονται πλέον. Ωστόσο, τις αναφέρουμε ιστορικά ως τον κατεξοχήν κλασικό τύπο τηλεόρασης. Επιπλέον, ποιος ξέρει, μπορεί να επιστρέψει στο μέλλον.

Ψηφιακή Επεξεργασία Φωτισμού (DLP)

Οι τηλεοράσεις DLP εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1980 από την Texas Instruments και χρησιμοποίησαν οπτικά τσιπ ημιαγωγών για την επεξεργασία των ψηφιακών σημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ πιο καθαρή εικόνα από αυτή των τηλεοράσεων άμεσης προβολής, με πιο επίπεδη οθόνη, λιγότερο βάρος, και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, έχουν προκύψει νεότερες τεχνολογίες από τότε και η πλειονότητα της παραγωγής τηλεοράσεων DLP έχει σταματήσει από το 2012. Μερικά μεταχειρισμένα και ανακαινισμένα μοντέλα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα.

Οθόνες πλάσμα

Στη συνέχεια, οι οθόνες τηλεοράσεων πλάσματος εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1990 και σχεδιάστηκαν ως ένα κυψελοειδές πλέγμα pixel γεμάτο με πλάσμα. Αυτά τα πλέγματα τοποθετήθηκαν μεταξύ γυάλινων πάνελ στο μπροστινό μέρος και περιβλήθηκαν από ηλεκτρόδια που προβάλλουν το φως και τις εικόνες στο πλάσμα.
Εξαιτίας αυτού, οι τηλεοράσεις πλάσματος προσφέρουν πολύ ταχύτερη απόκριση καρέ, καλύτερη οπτική ποιότητα και ακόμα πιο επίπεδη οθόνη. Ωστόσο, και αυτές εκτοπίστηκαν από νεότερα μοντέλα.

Οθόνες Υγρών Κρυστάλλων (LCD)

Προχωράμε με τα τρία νεότερα και πιο κοινά μοντέλα: η τηλεοράση LCD είναι μακράν ο πιο δημοφιλής τύπος τηλεόρασης σήμερα. Περιέργως, σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να τελειοποιηθεί. Το βασικό στοιχείο των τηλεοράσεων LCD είναι οι λεγόμενοι «υγροί κρύσταλλοι».

Κάθε pixel σε μια οθόνη LCD αποτελείται από πολλά μόρια υγρών κρυστάλλων, όλα ευθυγραμμισμένα μεταξύ δύο ηλεκτροδίων και δύο φίλτρων πόλωσης. Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή, εφαρμόζεται τάση στους κρυστάλλους και περιστρέφονται ανάλογα με αυτήν, δημιουργώντας διαφορετικά χρώματα.

Σήμερα, αν και έχουν αξιόλογο ανταγωνισμό, οι οθόνες τηλεοράσεων LCD εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας, τουλάχιστον ως προς το πόσο κοινές είναι. Είναι προσιτές, διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και προσφέρουν εξαιρετικό χρώμα και εικόνες. Το μόνο μειονέκτημα που έχουν είναι ότι θολώνουν ελαφρώς όταν υπάρχει κίνηση σε συνδυασμό με αργή ανταπόκριση.

Οθόνες Οργανικής Διόδου Εκπομής Φωτός (OLED)

Παρόμοια με τις LCD, οι τηλεοράσεις OLED χρησιμοποιούν οργανικά μόρια πολυμερών που ανταποκρίνονται επίσης στην ηλεκτρική ενέργεια για να αλλάξουν τα χρώματά τους. Οι τηλεοράσεις OLED παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2012 και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και ανταγωνίζονται τις LCD με την ποιότητά τους.

Οι OLED δεν διαθέτουν το πρόβλημα της θόλωσης κίνησης των LCD, καθώς η τεχνολογία LED τους επιτρέπει ταχύτερους χρόνους απόκρισης. Απαιτούν επίσης λιγότερη ενέργεια (~40% λιγότερο) από τις LCD επειδή δεν χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό. Η τεχνολογία OLED είναι επίσης αναμφισβήτητα πιο συναρπαστική όσον αφορά τις δυνατότητες της μελλοντικής της ανάπτυξης.

Ωστόσο, κοστίζουν πιο πολύ από τις LCD. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα αυτών των τηλεοράσεων είναι ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις LCD καθώς τα οργανικά LED αρχίζουν να παράγουν πιο ξεπλυμένες εικόνες μετά από αρκετά χρόνια (ανάλογα με τη χρήση). Εφόσον επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να περιμένουμε τα OLED να αντικαταστήσουν εντελώς τις οθόνες LCD αρκετά σύντομα.

Οθόνες Κβαντικής Διόδου Εκπομής Φωτός (QLED)

Όπως οι οθόνες LCD και OLED, αυτός ο τελευταίος τύπος τηλεόρασης χρησιμοποιεί νανοσωματίδια που ονομάζονται «κβαντικές κουκίδες» αντί για οργανικά μόρια. Χάρη σε αυτά, τα QLED προσφέρουν καλύτερο χρώμα και φωτεινότητα αλλά λιγότερη αντίθεση. Είναι επίσης συνήθως μεγαλύτερες, μακρύτερες και λιγότερο επιρρεπείς σε παραμονή εικόνας. Από οικονομική άποψη, κυμαίνονται μεταξύ LCD και OLED παρόμοιων δυνατοτήτων.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω τηλεόραση;

Όπως οι υπολογιστές, οι σύγχρονες τηλεοράσεις προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων υλικού και λογισμικού από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Η επιλογή μιας τηλεόρασης με τις δυνατότητες που θέλετε και χωρίς περιττές ή “υπερβολικές” λειτουργίες είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν υπάρχει λόγος να πληρώνετε για πράγματα που δεν θέλετε.

Μέγεθος

Το μέγεθος μετράειγια τις τηλεοράσει,ς όπως για τα περισσότερα πράγματα. Οι μεγαλύτερες τηλεοράσεις μπορεί να προσφέρουν μια πιο «κινηματογραφική» εμπειρία, αλλά πρέπει επίσης να σκεφτείτε πού θα τις βάλετε, πόσο χώρο θα χρειαστείτε κτλ.

Ανάλυση

Οι τυπικές αναλύσεις τηλεόρασης εξαρτώνται από το μέγεθος της τηλεόρασης και έχουν ως εξής follows – 720p (HD), 1080p (Full HD), 2160p (4K), και 4320p (8K). Ο κάθε αριθμός αναφέρεται στους αριθμούς των pixel κάθετα και οριζόντια – όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα.

Σχήμα

Όλες οι σύγχρονες τηλεοπτικές οθόνες είναι επίπεδες αλλά εξακολουθούν να χωρίζονται σε «επίπεδες» και «κυρτές». Οι κυρτές τηλεοράσεις είναι επίσης επίπεδες, αλλά είναι ελαφρώς καμπυλωτές, γεγονός που υποτίθεται ότι βελτιώνει την εμπειρία προβολής. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό, γι’ αυτό δοκιμάστε και τους δύο τύπους και διαλέξτε αυτόν που σας αρέσει περισσότερο.

Επιπλέον χαρακτηρηστικά που μπορούν να είναι χρήσιμα

Βεβαίως, υπάρχουν πολλές άλλες πρόσθετες δυνατότητες που διαθέτουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις. Δεν θα εξετάσουμε κάθε συγκεκριμένο παιχνίδι ή περίπτωση, αλλά παρακάτω είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Εξυπνη τηλεόραση (Smart TV). Είναι λίγο πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό για τα περισσότερα νέα μοντέλα, τα οποία θα δείτε να κατηγοριοποιούνται ως “έξυπνες τηλεοράσεις”. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση έχει πρόσβαση στο Internet, μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή και έχει πολυάριθμες πρόσθετες δυνατότητες λογισμικού για να επιλέξετε.
  • Υψηλή δυναμική εμβέλεια (HDR). Αυτή είναι μια τεχνική που αυξάνει το δυναμικό εύρος της εικόνας. Με άλλα λόγια, βελτιώνει την αντίθεση της τηλεόρασής σας.
  • Ενεργοποίηση με φωνητική εντολή. Αυτό δεν είναι και πολύ απαραίτητο, αλλά ένα ωραίο προνόμιο που απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Όπως μπορείτε να δείτε, ενώ ορισμένοι τύποι τηλεοράσεων έχουν σίγουρα ξεπεραστεί και έχουν ξεχαστεί, 3 νέοι τύποι εξακολουθούν να αγωνίζονται για τον τίτλο της «Καλύτερης τηλεόρασης». Όλες οι οθόνες LCD, OLED και QLED προσφέρουν συνολικά εξαιρετική ποιότητα εικόνας με κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους. Η προσιτή τιμή και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των LCD εξακολουθούν να τις διατηρούν στην κορυφή, αλλά αυτό ίσως αλλάξει καθώς οι τεχνολογίες OLED και QLED συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Back to top button