Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Τα καλύτερα στεγνωτήρια ρούχων 2024

Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι μια απλή και περίεργη στην αγορά συσκευή. Είναι αναμφισβήτητα η πιο απλή μεταξύ των λευκών συσκευών όσον αφορά το σχεδιασμό και τους διάφορους τύπους της, ωστόσο, αυτή η απλότητα τείνει να μπερδεύει μερικούς αγοραστές. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στο να αναζητούμε σημαντικές διαφορές στα διαφορετικά μοντέλα λευκών συσκευών, ωστόσο παρά τις έντονες διαφορές τιμών μεταξύ τους, τα περισσότερα στεγνωτήρια ρούχων μοιάζουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εδώ, θα δούμε τους διαφορετικούς τύπους στεγνωτηρίων ρούχων και τις κύριες λειτουργίες τους. Έτσι, μέχρι το τέλος του άρθρου, θα έχετε προσδιορίσει τα καλύτερα στεγνωτήρια ρούχων για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι στεγνωτηρίων ρούχων

Τα στεγνωτήρια ρούχων μπορεί να διαφέρουν το ένα από το άλλο σε μερικές πτυχές – τη χωρητικότητα, τις επιλογές τροφοδοσίας και τα λίγα βασικά επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν.

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, τα στεγνωτήρια ρούχων μπορούν να είναι είτε ηλεκτρικά είτε με αέριο. Θα μελετήσουμε τη διαφορά παρακάτω, καθώς τα στεγνωτήρια ρούχων αερίου είναι ουσιαστικά ένας ξεχωριστός τύπος. Προς το παρόν, αρκεί να πούμε ότι τα στεγνωτήρια ρούχων αερίου είναι πολύ πιο ακριβά από τα ηλεκτρικά μοντέλα αλλά και πολύ πιο οικονομικά.

Το θέμα της χωρητικότητας θα το καλύψουμε παρακάτω. Προς το παρόν, ας ρίξουμε μια ματιά στους 4 βασικούς τύπους στεγνωτηρίων ρούχων.

Εξαεριζόμενα στεγνωτήρια

Τα εξαεριζόμενα στεγνωτήρια ρούχων είναι ένας από τους 3 τύπους ηλεκτρικών στεγνωτηρίων ρούχων και επίσης ο πιο δημοφιλής τύπος από τους τρεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι τα πιο βασικά και οικονομικά στεγνωτήρια ρούχων, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Στο κάτω κάτω, κάνουν τη δουλειά τους αρκετά αποτελεσματικά.

Τα εξαεριζόμενα στεγνωτήρια ρούχων λειτουργούν θερμαίνοντας τον αέρα και περνώντας τον από τον κάδο. Όταν ο ζεστός αέρας απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία, βγαίνει από το μηχάνημα και αντικαθίσταται με καινούριο ξερό αέρα που έχει θερμανθεί. Το προφανές μειονέκτημα εδώ είναι ότι αυτά τα στεγνωτήρια ρούχων απελευθερώνουν ζεστό και υγρό αέρα, γεγονός που μπορεί να μην είναι πρακτικό για μικρά διαμερίσματα. Με αυτή την εξαίρεση είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάθε περίπτωση όπου ο αέρας αυτός δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στεγνωτήρια με συμπυκνωτή αέρα

Αυτός ο τύπος στεγνωτηρίου ρούχων είναι η βελτιωμένη έκδοση των εξαεριζόμενων στεγνωτηρίων, καθώς ανακυκλώνουν τον υγρό αέρα αντί να τον εξαερίζουν. Αυτά τα μοντέλα εξάγουν τον ατμό από τον υγρό ζεστό αέρα και στη συνέχεια επιστρέφουν τον αέρα στον κάδο, συνεχίζοντας να στεγνώνει τα ρούχα σας. Αυτά τα μοντέλα είναι λίγο πιο ακριβά από τα εξαεριζόμενα, αλλά είναι ιδανικά για χώρους όπου η υγρασία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα.

Στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας

Τα κορυφαία ηλεκτρικά στεγνωτήρια είναι τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας. Είναι ειρωνικό διότι είναι μια παλιά μορφή στεγνωτηρίου που επιστρέφει λόγω καλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας.
Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας δεν βγάζουν καθόλου αέρα, αλλά ανακυκλώνουν όλο τον αέρα που χρησιμοποιούν. Αυτό το κάνουν πολύ αποτελεσματικά, ωστόσο η τιμή τους αντικατοπτρίζει αυτήν την αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, θα χρειαστούν χρόνια για το μέσο στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας να σας αποζημιώσει για την υψηλότερη τιμή του, αλλά εν τέλει θα συμβεί και αυτό.

Στεγνωτήρια αερίου

Τα πιο ακριβά αλλά και αποδοτικά μοντέλα είναι τα στεγνωτήρια αερίου. Είναι επίσης συνήθως ταχύτερα από τα περισσότερα ηλεκτρικά στεγνωτήρια (ανάλογα με το μοντέλο). Ωστόσο, οι τιμές τους είναι επίσης εντυπωσιακές. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε τα επιπλέον χρήματα, τα στεγνωτήρια αερίου θα κάνουν απόσβεση αρκετά γρήγορα, κάνοντας στο μεταξύ εξαιρετική και γρήγορη δουλειά.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω στεγνωτήριο ρούχων;

Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι αρκετά απλές συσκευές, οπότε υπάρχουν μόνο μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ψάξετε σε αυτές.

Χωρητικότητα

Όλοι οι τύποι στεγνωτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 4 και 10 κιλών. Σημειώστε ότι αυτό αφορά κιλά στεγνών ρούχων και όχι βρεγμένων. Εάν δεν είστε βέβαιοι τι χωρητικότητα χρειάζεστε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το διαπιστώσετε:

  • Μπορείτε να μετρήσετε το βάρος του στεγνού εβδομαδιαίου φορτίου των ρούχων σας και να δείτε ποια χωρητικότητα θα χρειαστείτε για το στεγνωτήριο που θα αγοράσετε.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τον γενικό κανόνα, δηλαδή ότι η χωρητικότητα του στεγνωτηρίου ρούχων πρέπει να είναι διπλάσια από το πλυντήριο.
  • Ένας άλλος τρόπος να το κάνετε είναι ο «άλλος γενικός κανόνας», δηλαδή – <5 κιλά για ένα ή δύο άτομα, 5-7 κιλά για τρία άτομα και 7+ κιλά για τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Ενεργειακή απόδοση

Αναφέραμε εν συντομία ποιοι από τους 4 τύπους είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργειακά αποδοτικοί παραπάνω. Με αυτό κατά νου, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφορές σε κάθε τύπο ανάλογα με το μοντέλο, ωστόσο συνήθως είναι αμελητέες. Σε γενικές γραμμές, δείτε τις ενεργειακές βαθμίδες κάθε στεγνωτηρίου και αναζητήστε την καλύτερη. Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι συνήθως η δεύτερη πιο ενεργοβόρος συσκευή στο σπίτι σας μετά το ψυγείο, οπότε είναι καλή ιδέα να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος αυτό.

Προγράμματα

Το άλλο βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα προγράμματα του κάθε στεγνωτηρίου. Τα βασικά μοντέλα θα έχουν μόνο βασικό προγραμματισμό, το οποίο αρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν δεν χρειάζεται να στεγνώσετε βρεφικά ρούχα ή άλλα ευαίσθητα υφάσματα, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα σε μια περιττά περίπλοκη συσκευή. Εάν χρειάζεστε κάτι με επιπλέον προγράμματα, αρκεί να κάνετε λίγη έρευνα.
Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα

Καθώς ανεβαίνετε κατηγορίες στεγνωτηρίων, θα συναντήσετε και κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα που για να θυμάστε,

  • Μέγεθος. Αυτό σχετίζεται με τη χωρητικότητα του στεγνωτηρίου αλλά όχι πλήρως. Υπάρχουν δυσανάλογα στεγνωτήρια σε σχέση με τη χωρητικότητά τους αλλά και έξυπνα μικρά μοντέλα με μεγάλο κάδο. Ό, τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει καλά στο χώρο που θέλετε να το τοποθετήσετε.
  • Φίλτρα για χνούδια. Είναι πολύ ωραίο έξτρα χαρακτηριστικό αλλά χρειάζεται τακτικό καθαρισμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκολη πρόσβαση στο φίλτρο σας.
  • Ηλεκτρονική οθόνη. Όποιο μοντέλο κι αν έχετε, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσετε με ηλεκτρονική οθόνη.
  • Αυτόματη ανίχνευση. Τα στεγνωτήρια με αυτό το χαρακτηριστικό ανιχνεύουν όταν τα ρούχα είναι στεγνά και μπορούν να σταματήσουν το προκαθορισμένο στέγνωμα νωρίτερα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αναζήτηση του καλύτερου στεγνωτηρίου ρούχων για τις ανάγκες σας δεν είναι τόσο περίπλοκη. Απλά επιλέξτε τη σωστή χωρητικότητα, το μέγεθος και τα προγράμματα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και επιλέξτε ανάμεσα σε χαμηλότερη αρχική τιμή και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Εκτός από αυτό, αν έχετε ένα καλό μοντέλο μετά από αξιόπιστη μάρκα, όλα θα είναι μια χαρά.

Back to top button