Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Τα καλύτερα ψυγεία 2024

Τα ψυγεία υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε νοικοκυριού. Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια καταναλώνουν κατεψυγμένα τρόφιμα, οπότε το να έχετε τουλάχιστον ένα βασικό ψυγείο είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, τα καλύτερα ψυγεία που υπάρχουν σήμερα είναι κάτι περισσότερο από απλά «βασικά». Ενώ όλο λειτουργούν με την ίδια αρχή, διαφέρουν πολύ ως προς τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στην κουζίνα σας, στο μέγεθος, στο πώς ανοίγουν, πώς αποθηκεύουν φαγητό και σε όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά τους. Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι ψυγείων σήμερα και ποιο θα επιλέξετε για το σπίτι σας;

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι ψυγείων

Σχεδόν όλα τα ψυγεία λειτουργούν με την ίδια αρχή – χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό για να διατηρούν την ψύξη των πηνίων του ψυγείου και έτσι διατηρούν το εσωτερικό του ψυγείου κρύο. Εάν κάποιος άλλος τρόπος ψύξης επινοηθεί ποτέ, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα ονομάζεται ψυγείο καθώς δεν θα χρησιμοποιεί ψυκτικό.

Τα ψυγεία έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους και σχέδια, οπότε ας δούμε τα κύρια.

Ανεξάρτητα ψυγεία

Όπως με τις περισσότερες άλλες συσκευές κουζίνας, τα ψυγεία μπορούν να είναι είτε ανεξάρτητα είτε εντοιχισμένα. Τα ανεξάρτητα ψυγεία είναι τα πιο δημοφιλή, καθώς μπορούν να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ανεξάρτητα από την κουζίνα και το σχεδιασμό της. Έχουν το δικό τους εξωτερικό και θα πρέπει να επιλέξετε ένα που να ταιριάζει με την υπόλοιπη κουζίνα σας. Τα ανεξάρτητα μοντέλα σάς δίνουν την ελευθερία να επιλέξετε ένα ψυγείο με βάση τη λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά του και όχι σύμφωνα με το αν μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα ντουλάπι κουζίνας.

Εντοιχισμένα ψυγεία

Από την άλλη, τα εντοιχισμένα ψυγεία είναι εγκατεστημένα «μέσα» στα ντουλάπια της κουζίνας σας και είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να ενσωματώνονται χωρίς να φαίνονται. Είναι ιδανικά για όσους βρίσκουν τα ψυγεία άσχημα και θέλουν η κουζίνα τους να έχει καθαρή και ενιαία εμφάνιση.

Αυτό όμως θέτει το πρόβλημα της επιλογής ψυγείου για μια ήδη φτιαγμένη κουζίνα. Τα περισσότερα ενσωματωμένα ψυγεία αγοράζονται και εγκαθίστανται ενώ η κουζίνα είναι ακόμα υπό σχεδιασμό και κατασκευή. Η επιλογή ενός ψυγείου για μια ήδη έτοιμη κουζίνα θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές σας.

Διαχωρισμένα ψυγεία

Μια άλλη παραλλαγή που μπορεί να είναι ανεξάρτητη ή ενσωματωμένη είναι τα διαχωρισμένα ψυγεία. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να έχουν είτε έναν καταψύκτη και ένα ψυγείο σε δύο εντελώς ξεχωριστά σώματα ή δύο ξεχωριστά ψυγεία που πωλούνται ως ένα ξεχωριστό μοντέλο.

Μίνι ψυγεία, ψυγεία κρασιού, ψυγειάκια ποτών, ψυγεία για κάτω από τον πάγκο, καταψύκτες, παγομηχανές και άλλα

Συγκεντρώνουμε όλα αυτά στην ίδια κατηγορία καθώς έχουν πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά – είναι πολύ μικρά και προορίζονται για πιο συγκεκριμένους σκοπούς. Μπορούν να διαφέρουν ως προς τα σχέδιά τους, τις πρόσθετες λειτουργίες και τις θερμοκρασίες τους, αλλά αυτό είναι όλο.

Τύποι πορτών ψυγείου

Εκτός από τους δύο βασικούς τύπους – εντοιχισμένα και ανεξάρτητα – τα ψυγεία μπορούν επίσης να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τα σχέδια των πορτών τους. Μπορείτε να βρείτε τους 4 παρακάτω τύπους είτε σε εντοιχισμένα είτε σε ανεξάρτητα ψυγεία:

Γαλλικά ψυγεία

Τα γαλλικά μοντέλα πορτών έχουν δύο πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω. Αυτό κάνει το άνοιγμα του ψυγείου να εξοικονομεί λίγο χώρο στην κουζίνα σας, επειδή οι δύο πόρτες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο μία. Ο καταψύκτης στα γαλλικά ψυγεία πορτών είναι συνήθως στο κάτω μέρος και έχει μια ενιαία πόρτα.

Ψυγεία ντουλάπες (side-by-side)

Αυτά τα μοντέλα μοιάζουν με τα γαλλικά ψυγεία, καθώς έχουν δύο πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω. Η διαφορά είναι ότι ο καταψύκτης και το ψυγείο εδώ βρίσκονται δίπλα-δίπλα και το καθένα έχει τη δική του κοντή πόρτα. Αυτός ο τύπος είναι καλός για όσους θέλουν μεγαλύτερο καταψύκτη και δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο ψυγείο.

Μονόπορτα ψυγεία με την κατάψυξη κάτω

Σε αυτά τα μοντέλα, τόσο ο καταψύκτης όσο και το ψυγείο έχουν μόνο μία πόρτα το καθένα και ο καταψύκτης τοποθετείται στο κάτω μέρος της μονάδας.

Μονόπορτα ψυγεία με την κατάψυξη πάνω

Τα μοντέλα αυτά είναι το αντίθετο από τα παραπάνω – σε αυτά ο καταψύκτης βρίσκεται στο πάνω μέρος του ψυγείου.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ψυγείο;

Ποιοι είναι λοιπόν οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη στην αγορά ψυγείου;

Ανεξάρτητο ή εντοιχισμένο (συν μέγεθος)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ένα ψυγείο που μπορεί να χωρέσει εκεί που θέλετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα ψυγείο σωστού μεγέθους για την κουζίνα σας και να αποφασίσετε μεταξύ ανεξάρτητου και εντοιχισμένου.

Χωρητικότητα

Στη συνέχεια, πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στη σωστή χωρητικότητα για το νοικοκυριό σας. Η χωρητικότητα είναι συνήθως σε άμεση σχέση με το μέγεθος, αλλά ανάλογα με το μοντέλο αυτή η σχέση μπορεί να διαφέρει λίγο.

Ενεργειακή κλάση

Τα ψυγεία τείνουν να καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως οι πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι. Έτσι, ακόμη και μια μικρή διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ισχύος δύο παρόμοιων μοντέλων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Θερμοκρασίες

Τα περισσότερα ψυγεία έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν ορισμένες θερμοκρασίες που θεωρούνται τυπικές για την αποθήκευση τροφίμων. Η ιδανική θερμοκρασία για ένα ψυγείο είναι οι 40° F ή λιγότεροι (4° C) ενώ για τον καταψύκτη 0° F (-18 ° C). Ωστόσο, εάν έχετε πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη θερμοκρασία, υπάρχουν και μοντέλα με άλλες ρυθμίσεις.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα

Αφού επιλέξετε τη σωστή χωρητικότητα και μέγεθος για εσάς, μπορείτε να εξερευνήσετε μερικές από τις πολλές επιπλέον δυνατότητες που διαθέτουν τα ψυγεία. Η συσχέτιση της αρχικής τιμής με την κατανάλωση ενέργειας είναι σημαντική, για παράδειγμα, αλλά μην ξεχνάτε και την εγγύηση – τα ψυγεία προορίζονται να διαρκέσουν για δεκαετίες, επομένως είναι μια πραγματικά μακροπρόθεσμη αγορά.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, όπως σχέδια πόρτας μέσα σε πόρτα (door-in-door), όπου μπορείτε να έχετε μια ενσωματωμένη πόρτα μέσα στην κύρια πόρτα, πόρτες που μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφανούς ή αδιαφανούς λειτουργίας, φίλτρα νερού και ψύκτες ενσωματωμένοι στην πόρτα, οθόνες αφής και πολλά άλλα.

  • Αρχική τιμή και εγγύηση.
  • Σχέδιο πόρτας.
  • Η θέση του καταψύκτη.
  • Οθόνη αφής.
  • Door-in-door.
  • Διαφανείς πόρτες.
  • Παγομηχανή.
  • Ψύκτης & φίλτρο νερού.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι κύριες επιλογές που πρέπει να κάνετε είναι η αρχική τιμή, το μέγεθος και η χωρητικότητα του ψυγείου, καθώς και η κατανάλωση ενέργειας. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι θέμα προτίμησης design και επιπλέον χαρακτηριστικών.

Back to top button