Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες 2024

Όπως πολλές άλλες συσκευές, οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν. Σήμερα, υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες πολλών διαφορετικών τύπων, σύμφωνα με το πως λειτουργούν, επομένως η επιλογή της καλύτερης ηλεκτρικής σκούπας για τις ανάγκες σας μπορεί να σας φανεί περίπλοκο. Το συναρπαστικό με αυτές είναι ότι ακόμα και τα κλασικά παλιά μοντέλα με κάδο είναι σε χρήση ακόμα και σήμερα και διεκδικούν μια θέση δίπλα σε νεότερα και πιο καινοτόμα μοντέλα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι κύριοι τύποι ηλεκτρικής σκούπας και πώς πρέπει να επιλέξετε την καλύτερη για το σπίτι σας;

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικής σκούπας

Οι τεχνολογίες καθαρισμού με ηλεκτρική σκούπα έχουν εξελιχθεί αρκετά ανά τα χρόνια. Δεν θα εξετάσουμε όλους τους τύπους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά θα επικεντρωθούμε στους 5 κύριους τύπους ηλεκτρικών σκουπών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Με κάδο

Οι ηλεκτρικές σκούπες με κάδο είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ως «κλασική ηλεκτρική σκούπα». Ο κινητήρας, τα φίλτρα και το δοχείο σκόνης βρίσκονται σε έναν κάδο που συνήθως προορίζεται για κύλιση στο πάτωμα. Από τον κάδο εκτείνεται ένας εύκαμπτος σωλήνας που οδηγεί σε ένα κοντάρι και διαφορετικά εξαρτήματα αναρρόφησης. Το εν λόγω κοντάρι είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό διαφορετικών επιφανειών και διευκολύνει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού σας. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές σκούπες με κάδο είναι συνήθως πιο ισχυρές από τους περισσότερους άλλους τύπους, επομένως είναι η πρώτη επιλογή για την πλειονότητα.

Χειρός

Οι ηλεκτρικές σκούπες χειρός είναι ένας άλλος παλιός και «κλασικός» τύπος που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα. Πολύ μικρότερες, ελαφρύτερες αλλά πιο αδύναμες, με μικρότερα δοχεία σκόνης, αυτές οι σκούπες προορίζονται για μέρη και επιφάνειες όπου δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική σκούπα με κάδο. Οι πάγκοι της κουζίνας, οι εσωτερικοί χώροι των αυτοκινήτων, κρεβάτια κτλ, είναι όλες εξαιρετικές χρήσεις για μια ηλεκτρική σκούπα χειρός.

Όρθιες σκούπες

Μια πιο σύγχρονη εναλλακτική λύση για τα μοντέλα με κάδο είναι οι όρθιες ηλεκτρικές σκούπες που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο αλλά με μία βασική διαφορά – όλες οι εσωτερικές λειτουργίες που συνήθως τοποθετούνται μέσα στον κάδο προσαρμόζονται στο ίδιο το κοντάρι σαν “κοιλιά”. Πολύ δημοφιλές στις Η.Π.Α. και στη Δυτική Ευρώπη, οι όρθιες ηλεκτρικές σκούπες είναι συνήθως αρκετά ισχυρές και άνετες στη χρήση. Το ένα μειονέκτημα που έχουν είναι ότι εξαιτίας των εξαρτημάτων που συνδέονται με το κοντάρι, δυσκολεύουν την πρόσβαση σε στενότερους χώρους.

Σκούπες τύπου Stick

Οι σκούπες τύπου Stick είναι πολύ πιο αδύναμη εναλλακτική λύση για τις όρθιες ηλεκτρικές σκούπες και τις σκούπες με κάδο, αλλά εξυπηρετούν το σκοπό τους. Ουσιαστικά, οι ηλεκτρικές σκούπες τύπου Stick κάνουν ό, τι δεν μπορούν τα όρθια μοντέλα – έχουν πρόσβαση σε πιο στενούς χώρους, όπως κάτω από τον καναπέ ή το κρεβάτι. Εάν έχετε σκούπα με κάδο, ωστόσο, δεν υπάρχρει λόγος να αγοράσετε σκούπα Stick αν έχετε σκούπα με κάδο, δεδομένου ότι το κοντάρι της σκούπας με κάδο είναι τόσο στενό όσο η σκούπα Stick.

Σκούπες Ρομπότ

Τελευταίες αλλά πολύ σημαντικές, οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ ή αλλιώς «RoboVacs» έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τελευταία. Αυτές οι αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες δεν είναι πολύ ισχυρές και έχουν μικρότερα δοχεία σκόνης, αλλά διαθέτουν περίπλοκο λογισμικό που τους επιτρέπει να καθαρίζουν το δάπεδό σας από μόνα τους. Αυτό το λογισμικό “χαρτογράφησης” επιτρέπει στο RoboVac να μάθει τη διάταξη του σπιτιού σας με το να περιπλανιέται σε αυτό συναντώντας εμπόδια. Εν τέλει, το RoboVac θα καταγράψει κάθε γωνιά και άκρη του σπιτιού σας και θα προγραμματίσει την πιο αποτελεσματική διαδρομή.

Τα μειονεκτήματα των RoboVacs είναι σαφή – είναι λιγότερο αποτελεσματικά, δεν μπορούν να καθαρίσουν υψηλότερες επιφάνειες, όπως καναπέδες και κρεβάτια, είναι λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά, η μπαταρία τους πρέπει να επαναφορτίζεται συχνά, το δοχείο σκόνης που διαθέτουν πρέπει να αδειάζεται συχνά και εάν έχετε κατοικίδια ζώα, μπορεί να εμποδίσουν τη λειτουργία του RoboVac. Ακόμα και με όλα αυτά τα μειονεκτήματα, ωστόσο, τα RoboVacs εξακολουθούν να είναι ένα έξυπνο και πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για χειροκίνητη ηλεκτρική σκούπα.

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά ηλεκτρικής σκούπας;

Η επιλογή της καλύτερης ηλεκτρικής σκούπας για το σπίτι σας έχει να κάνει με την επιλογή του τύπου και των χαρακτηριστικών που σας ταιριάζουν. Εκτός από την ποιότητα – κάτι που είναι προφανώς απαραίτητο – πρέπει πάντα να προσέχετε τι προσφέρει κάθε μοντέλο και τι χρειάζεστε.

Τύπος

Οι παραπάνω 5 τύποι είναι σαφώς ξεχωριστοί και αποτελούν πολύ διαφορετικούς τρόπους καθαρισμού του σπιτιού σας. Και οι πέντε έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και η επιλογή του σωστού τύπου για εσάς είναι κρίσιμη.

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα μιας ηλεκτρικής σκούπας σπάνια συζητιέται, αλλά είναι ζωτικής σημασίας σε πολλές περιπτώσεις. Εάν έχετε μεγάλο ή ακόμα και μεσαίου μεγέθους σπίτι, ίσως χρειαστεί να αδειάσετε το δοχείο της σκόνης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού σας. Μια επαρκής χωρητικότητα θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

Αναρρόφηση

Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι το πόσο καλά σκουπίζει ή «ρουφάει». Για επίπεδες επιφάνειες δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί ακόμη και η πιο αδύναμη αναρρόφηση είναι αρκετή. Ωστόσο, ειδικά εάν θέλετε να σκουπίσετε τάπητες, χαλιά ή καναπέδες, είναι απαραίτητη η ισχυρότερη αναρρόφηση.

Διάρκεια Ζωής

Ένας άλλος παράγοντας που συχνά παραβλέπεται (ή που είναι αντικείμενο παραπληροφόρησης από τους κατασκευαστές) είναι η διάρκεια ζωής της ηλεκτρικής σκούπας. Είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι η σκούπα σας θα διαρκέσει για χρόνια με λίγα ή καθόλου τεχνικά προβλήματα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα

Υπάρχουν πολλά άλλα χαρακτηριστικά, φυσικά, με διαφορετικούς βαθμούς σημασίας:

  • Φίλτρα. Διαφορετικές σκούπες χρησιμοποιούν διαφορετικά φίλτρα αέρα. Όσο πιο περίπλοκο είναι το σύστημα φιλτραρίσματος στη σκούπα σας, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.
  • Σακούλα σκόνης ή δοχείο σκόνης. Πολλά μοντέλα λειτουργούν με σακούλες μίας χρήσης, μια ενοχλητική δαπάνη που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Τα δοχεία είναι συνήθως πιο πρακτικά.
  • Ενεργειακή απόδοση. Οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες είναι σχετικά αποδοτικές όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα RoboVacs είναι η προφανής εξαίρεση καθώς καταναλώνουν τις μπαταρίες τους αρκετά γρήγορα.
  • Κόστος και εγγύηση. Αυτά είναι αυτονόητα – όσο χαμηλότερο είναι το κόστος και όσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση – τόσο το καλύτερο.

Όπως βλέπετε, και οι πέντε τύποι ηλεκτρικών σκουπών έχουν τις χρήσεις τους, οπότε η επιλογή της «Καλύτερης ηλεκτρικής σκούπας» μπορεί να είναι περίπλοκη. Τα περισσότερα νοικοκυριά αναζητούν ένα συνδυασμό σκούπας με κάδο, χειροκίνητης σκούπας, και σκούπες ρομπότ ή μια όρθια χειροκίνητη σκούπα τύπου stick και ρομπότ. Ό, τι κι αν επιλέξετε, δεδομένου ότι είναι ποιότητας και ότι έχετε λάβει υπόψη όλες σας τις προτιμήσεις, θα σας ικανοποιήσει με το τελικό του αποτέλεσμα.

Back to top button