Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ 2024

Οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ υπάρχουν εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σχόλιο για την ποιότητά τους, αλλά αποτελεί απόδειξη των καινοτόμων χαρακτηριστικών τους. Ονομάζονται επίσης ρομποτικές σκούπες ή RoboVacs, και οι καλύτερες από αυτές είναι σε θέση να καθαρίζουν γρήγορα, σιωπηλά και αποτελεσματικά οποιοδήποτε πάτωμα αυτόνομα.

Αλλά τι ακριβώς χαρακτηρίζει τις καλύτερες σκούπες ρομπότ; Παρακάτω, θα εξετάσουμε τους διάφορους βασικούς τύπους RoboVacs και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, καθώς και το τι θα πρέπει να προσέχετε.

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών σκουπών ρομπότ

Ως νέο προϊόν, οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ δεν έχουν όσους διαφορετικούς τύπους και υποκατηγορίες έχουν άλλες συσκευές. Για την ακρίβεια, εάν είστε εξαιρετικά ευέλικτοι με τα κριτήριά σας, μπορείτε να βάλετε σχεδόν όλα τα RoboVacs στην ίδια κατηγορία, καθώς όλα λειτουργούν με την ίδια αρχή.

Οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ διαφέρουν μεταξύ τους στα διάφορα χαρακτηριστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν. Έτσι, ο ευκολότερος τρόπος για να τις κατηγοριοποιήσετε βασίζεται σε αυτό και στη συνολική τιμή τους.

Επειδή ενδέχεται να συνοδεύονται από διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ μπορούν να κοστίζουν από 100-200$, έως πάνω από 1000$. Για λόγους απλότητας, εδώ θα τις χωρίσουμε σε κατηγορίες “χαμηλού κόστους”, “μεσαίου κόστους” και “υψηλών προδιαγραφών” καθώς εξετάζουμε τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις μεταξύ αυτών των 3 κατηγοριών τιμών, με πιο φτηνά RoboVacs με πολλές επιπλέον δυνατότητες, και ακριβότερα με βασικές λειτουργίες να λείπουν.

Χαμηλού κόστους

Εάν είστε σε αυστηρό προϋπολογισμό ή θέλετε απλώς το βασικό πακέτο, για ~200$ μπορείτε να πάρετε ένα RoboVac που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό. Αυτά τα μοντέλα συνήθως δεν θα έχουν υποστήριξη από εφαρμογές ή βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, δεν θα μπορούν να αδειάσουν ή να επαναφορτιστούν αυτόματα και η μπαταρία τους διαρκεί σπάνια περισσότερο από μία ώρα.

Ακόμα κι έτσι, αν βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα μοντέλο καλής ποιότητας, ακόμη και μια τέτοια χαμηλού κόστους ηλεκτρική σκούπα ρομπότ θα είναι πολύτιμη βοήθεια για το νοικοκυριό σας. Περιστασιακά θα είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρικής σκούπας και σφουγγαρίστρας, αλλά θα το RoboVac θα μειώσει αισθητά την δουλειά που χρειάζεται να κάνετε.

Μεσαίου κόστους

Στο μεσαίο εύρος τιμών από 400$ έως 800$ θα βρείτε την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ αυτού του κόστους θα έχουν συνήθως μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας, περίπου 2 ώρες, ανώτερα συστήματα πλοήγησης και περισσότερες λειτουργίες βελτίωσης ποιότητας ζωής. Η υποστήριξη από εφαρμογές, τα τηλεχειριστήρια, καθώς και η αυτόνομη επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι χαρακτηριστικά που συναντώνται πιο συχνά σε αυτό το έυρος τιμής.

Υψηλών προδιαγραφών

Τα RoboVacs στο εύρος τιμών των 800$+ συνήθως έχουν μπαταρία που διαρκεί τουλάχιστον 120 λεπτά ή περισσότερο. Έχουν σχεδόν πάντα υποστήριξη εφαρμογών, καθώς και Alexa ή/και Google Assistant. Συχνά έχουν επιπλέον φίλτρα αέρα, όπως φίλτρα HEPA, έχουν μεγαλύτερα δοχεία σκόνης και μερικές φορές ακόμη και έχουν τη δυνατότητα να αδειάζουν από μόνα τους αυτά τα δοχεία.

Τέτοιες σκούπες ρομπότ υψηλής ποιότητας μπορούν επίσης να παρακολουθούν αυτόνομα τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και να επιστρέφουν στο σταθμό επαναφόρτισης όταν χρειάζεται. Πολλά τέτοια μοντέλα συνοδεύονται από την τεχνολογία «North Star navigation», που τους επιτρέπει ακόμη καλύτερη πλοήγηση στο σπίτι σας.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ηλεκτρική σκούπα ρομπότ;

Το να κρίνετε μια ηλεκτρική σκούπα ρομπότ την τιμή και την επωνυμία του είναι ένα πράγμα, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τι κάνουν αυτές οι συσκευές. Τα RoboVacs μπορούν να έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες, μερικές σημαντικές, άλλες συμπληρωματικές.

Σφουγγάρισμα

Από το πρώτο μοντέλο Scooba iRobot το 2005 και ακόμη και το πρώτο Electrolux “Robotic Vacuum Cleaner” το 1996, τα RoboVacs σχεδιάστηκαν ως αυτορυθμιζόμενες σφουγγαρίστρες. Μερικά έχουν εξαρτήματα σφουγγαρίσματος αλλά συνήθως δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε πρακτικά. Αντί αυτού, τα περισσότερα RoboVac χρησιμοποιούν απλώς τις πυκνές λαστιχένιες βούρτσες κάτω και στο πλάι για να σφουγγαρίζουν αποτελεσματικά τα πατώματά σας.

Σκούπισμα

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό, το σκούπισμα είναι κάτι που θα βρείτε σε κάθε σκούπα ρομπότ. Ωστόσο δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αναζητήσετε συγκεκριμένα, καθώς δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η αναρρόφηση.

Αναρρόφηση

Θα πίστευε κανεί από το όνομά τους ότι όλες οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ έχουν τη λειτουργία αναρρόφησης που έχει μια ηλεκτρική σκούπα. Κι όμως, πολλά από τα πρώιμα μοντέλα και μερικά από τα χαμηλού κόστους μπορούν μόνο να σκουπίσουν και να σφουγγαρίσουν. Η λειτουργία της αναρρόφησης είναι πολύ καλύτερη, φυσικά, και τα περισσότερα RoboVacs είναι αρκετά αποτελεσματικά – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αδειάζετε το δοχείο σκόνης συχνά.

Διάρκεια μπαταρίας

Η μέση διάρκεια της μπαταρίας του RoboVac είναι 1-2 ώρες, ωστόσο, μερικές μπορεί να διαρκέσουν έως και 4 ώρες χωρίς επαναφόρτιση. Μερικά από τα καλύτερα μοντέλα μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και να συνδέονται με τους σταθμούς τους όταν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα

Γνωρίζοντας αυτές τις βασικές λειτουργίες, ακολουθούν ορισμένες επιπλέον δυνατότητες που πρέπει επίσης να έχετε υπόψη:

  • Υποστήριξη Wi-Fi και εφαρμογών. Εάν θέλετε η σκούπα ρομπότ σας να κινείται εύκολα στο σπίτι σας, καθώς και να σας ενημερώνει, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει υποστήριξη εφαρμογών και Wi-Fi.
  • Το Google Assistant, η Alexa, ο Echo ή άλλοι βοηθοί AI είναι επίσης πολύ ωφέλιμα χαρακτηριστικά. Θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε όσα συμβαίνουν και θα σας ενημερώνουν για τις δραστηριότητες του ρομπότ.
  • Οι αισθητήρες ανίχνευσης βρωμιάς βοηθούν πολλά RoboVacs να εντοπίζουν πιο εύκολα περιοχές που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
  • Επιπλέον εργαλεία πλοήγησης. Όλα τα RoboVacs λειτουργούν καταγράφοντας τη διαδρομή τους και χαρτογραφώντας το περιβάλλον τους, ωστόσο μερικά είναι καλύτερα από άλλα. Αν θέλετε το RoboVac σας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, αναζητήστε ένα με το σύστημα «πλοήγησης North Star».

Ελπίζουμε να σας έχουμε δώσει λίγη εικόνα για το πώς λειτουργούν οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ. Αναμένεται να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να αναπτύσσουν νέα χαρακτηριστικά και ικανότητες που θα πρέπει να τα κάνουν ακόμα καλύτερα στη δουλειά τους. Όσο για ποιες είναι οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ ανά πάσα στιγμή – αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Back to top button