Toptest.gr αφιερώνει πολλές ώρες στην έρευνα για να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για αγορά. Κάθε προϊόν εδώ επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα μας. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω των συνδέσμων στο περιεχόμενό μας, μπορούμε να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια που βοηθά στην υποστήριξη της δουλειάς μας.

Οι καλύτεροι αφυγραντήρες 2024

Εάν είστε τυχεροί και ζείτε σε μια περιοχή που έχει φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας και επομένως δεν έχετε προβλήματα υψηλής υγρασίας στο σπίτι, πιθανότατα δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αφυγραντήρα. Εάν όχι, ωστόσο, καταλαβαίνετε την ανάγκη να έχετε την καλύτερη συσκευή για αυτή τη δουλειά. Η υψηλή υγρασία του αέρα μπορεί να είναι ένα αόρατο αλλά σημαντικό πρόβλημα – προκαλεί μούχλα, προσελκύει διάφορα παράσιτα, αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι αφυγραντήρες για εσάς;

Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση
Αξιολόγηση

Οι διαφορετικοί τύποι αφυγραντήρων

Οι αφυγραντήρες έχουν διάφορους τύπους και μορφές, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εξαγωγής της υγρασίας από τον αέρα. Μερικοί αφυγραντήρες είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί από άλλους, μερικοί είναι ευκολότεροι στη χρήση και άλλοι είναι πιο ισχυροί αλλά και πιο θορυβώδεις. Η επιλογή σας θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Αφυγραντήρες με αντλία θερμότητας ή ψυκτικό

Είναι ένας απλός τύπος αφυγραντήρα και λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα, μια αντλία θερμότητας και ένα πηνίο ανταλλαγής θερμότητας. Το πηνίο ανταλλαγής θερμότητας είναι μια μεταλλική πλάκα ή πηνίο που διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με τη βοήθεια ψυκτικού υγρού. Καθώς ο ανεμιστήρας οδηγεί τον υγρό αέρα μέσω του ψυγμένου πηνίου, αναγκάζει την υγρασία του αέρα να συμπυκνωθεί στο πηνίο. Μετά από αυτό, ο ξηρότερος αέρας επαναδιανέμεται πίσω στο σπίτι σας

Αφυγραντήρες με ξηραντικό

Αυτός ο δεύτερος τύπος λειτουργεί παρόμοια με τους αφυγραντήρες με ψυκτικό με μία βασική διαφορά – αντί να χρησιμοποιούν ψυκτική πλάκα για να απορροφούν την υγρασία, χρησιμοποιούν χημικό ξηραντικό. Ένας δημοφιλής τύπος ξηραντικού είναι το σιλικαζέλ. Όντας ένα εξαιρετικά απορροφητικό υλικό, το σιλικαζέλ απλώς απορροφά την υγρασία από τον αέρα που διέρχεται από αυτό. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι αυτοί οι αφυγραντήρες έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά προϋποθέτει την αντικατάσταση του ξηραντικού υλικού από καιρό σε καιρό.

Αφυγραντήρες εξαερισμού για όλο το σπίτι

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο συστήματα, οι αφυγραντήρες αυτοί δεν αφαιρούν πραγματικά τον αέρα του σπιτιού σας – απλώς τον αποβάλλουν και τον αντικαθιστούν με τον ξηρότερο εξωτερικό αέρα. Εξαιτίας αυτού, είναι συνήθως πολύ πιο αποτελεσματικοί και ενεργειακά αποδοτικοί από τους δύο παραπάνω τύπους αφυγραντήρων. Ένας καλός, ενσωματωμένος αφυγραντήρας εξαερισμού θα κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά, αποδοτικά και αθόρυβα. Έχει επίσης συνήθως ορισμένα φίλτρα αέρα για να φιλτράρουν τον εισερχόμενο αέρα.

Τα μειονεκτήματα είναι επίσης σαφή – αν ζείτε σε μια περιοχή με ήδη υψηλή υγρασία, αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι αρκετά αποτελεσματική για οτιδήποτε άλλο εκτός το μπάνιο ή το υπόγειο. Επιπλέον, η εγκατάσταση ενός συστήματος αφύγρανσης για όλο το σπίτι συνεπάγεται περισσότερους μπελάδες και δαπάνες σε σχέση με την απλή αγορά και σύνδεση μίας μονάδας αφύγρανσης.

Αφυγραντικός εξαερισμός

Δεν είναι τόσο αφυγραντήρας όσο ανεμιστήρας τοίχου ή παραθύρου που χρησιμοποιείται για αφύγρανση, συνήθως χρησιμοποιείται σε σοφίτες, υπόγεια, ψευδοπατώματα και μερικές φορές σε μπάνια. Ωστόσο, μπορείτε να τα θεωρήσετε τύπο αφυγραντήρα και ίσως είναι ένας φθηνότερος και πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για να μειώσετε την υγρασία σε ορισμένους χώρους.

Τι πρέπει να ψάχνω σε έναν αφυγραντήρα;

Οι αφυγραντήρες διαφέρουν όχι μόνο στις βασικές αρχές λειτουργίας τους αλλά και στα διάφορα χαρακτηριστικά που μπορούν να έχουν. Ας δούμε μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά τους εδώ.

Χωρητικότητα

Αυτή είναι ποσότητα υγρασίας αέρα που ένας αφυγραντήρας μπορεί να εξαγάγει ανά 24 ώρες. Επηρεάζεται επίσης από το μέγεθος του χώρου και από τα αρχικά επίπεδα υγρασίας. Γενικά, τα μοντέλα με χωρητικότητα 30 ή λιγότερων λίτρων θεωρούνται οικιακά μοντέλα, ενώ τα μοντέλα με περισσότερα από 30 λίτρα χωρητικότητα θεωρούνται εμπορικά ή βιομηχανικά.

Δοχείο συλλογής/Κάδος

Ένα τυπικό μέρος των περισσότερων οικιακών αφυγραντήρων είναι το δοχείο συλλογής όπου αποθηκεύεται η υγρασία/νερό. Όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο/κάδος, τόσο αραιότερα θα πρέπει να το αδειάζετε. Εναλλακτικά, ορισμένοι αφυγραντήρες έχουν σωλήνα νερού που μπορεί να συνδεθεί με αποχέτευση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί ποτέ να αδειάσετε το δοχείο μόνοι σας, αλλά αυτό περιορίζει επίσης τη φορητότητα του αφυγραντήρα.

Φίλτρα αέρα

Δεδομένου ότι η υψηλή υγρασία αέρα συνοδεύεται συνήθως από πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, είναι έξυπνο να αναζητήσετε έναν αφυγραντήρα με καλά φίλτρα αέρα.

Χειριστήρια

Τα περισσότερα μοντέλα σήμερα διαθέτουν ηλεκτρονικά χειριστήρια, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια που με χειροκίνητο χειρισμό. Ό, τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει όλα τα προγράμματα και τις δυνατότητες που θέλετε για το σπίτι σας.

Επιπλέον χαρακτηρηστικά που μπορεί να είναι χρήσιμα

Αφού είδαμε τις βασικές λειτουργίες, δείτε μερικά πρόσθετες που ίσως θέλετε να προσέξετε:

  • Τροχοί. Οι αφυγραντήρες με ψυκτικό και με ξηραντικό προορίζονται να είναι φορητά μοντέλα τα οποία μπορείτε να μετακινήσετε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Ένας αφυγραντήρας με ανθεκτικούς τροχούς είναι τεράστιο πλεονέκτημα από αυτή την άποψη.
  • Αυτόματη επανεκκίνηση. Υπάρχουν πολλά προγράμματα και λειτουργίες που μπορεί να έχει ένας αφυγραντήρας υψηλής ποιότητας, αλλά η αυτόματη επανεκκίνηση είναι ένα από τα πιο χρήσιμα. Επιτρέπει στο μηχάνημα να επανεκκινηθεί αυτόματα εάν διακοπεί η λειτουργία του λόγω διακοπής ρεύματος.
  • Λειτουργία χαμηλής θερμοκρασίας. Ορισμένοι αφυγραντήρες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να λειτουργούν σε χώρους χαμηλότερης θερμοκρασίας, όπως υπόγεια και ψευδοπατώματα το χειμώνα. Εάν θέλετε έναν αφυγραντήρα για μια τέτοια τοποθεσία, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει σωστά εκεί
  • Υγραντήρας ή Υδροστάτης. Μπορεί να θεωρηθεί ως ζωτικό χαρακτηριστικό από πολλούς. Παρόμοια με τους θερμοστάτες για τη θερμοκρασία, οι υγραντήρες μετράνε την υγρασία του αέρα γύρω τους. Αυτό επιτρέπει στο μηχάνημα να ρυθμιστεί ώστε να διατηρεί συγκεκριμένο επίπεδο υγρασίας αέρα και να προσαρμόζει τη λειτουργία του αναλόγως.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μεγάλη ποικιλία αφυγραντήρων. Αυτό όμως καθιστά την επιλογή τους ευκολότερη, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι σαφείς και σημαντικές. Αν το μοντέλο που επιλέξετε ταιριάζει στις ανάγκες σας και είναι κατασκευασμένο από μια αξιόπιστη μάρκα υψηλής ποιότητας, ο αφυγραντήρας σας θα σας εξυπηρετεί πιστά και αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Back to top button